Ingas erindringer

Krigen

Allerede mens Inga og Johannes boede i Troelse, mærkede de til krigen.

Inga fortæller:
Den 9. april kørte de gødning ud, da der kommer flyvemaskiner flyvende lavt hen over dem. Ingas søster Ellen, der tjente i Odense, ringede og fortalte, at det var tyskerne, der var gået ind i Danmark. 

Højbygård 1939


Efter at Inga og Johannes havde boet et stykke tid på Højbygården, kommer sognefogeden og fortæller, at de skal have tyske soldater boende. 10 tyske soldater og 2 øverstbefalende mænd. Inga fortæller ”De to øverstbefalende skulle bo oppe i gæsteværelset. Men det kan de ikke, siger Johannes, for der har Nygaard (de forgående ejer) deres møbler stående. De skal UD, siger sognefogeden, og det skal være med det samme! Der var ikke nogen kære mor der!”
Mens de 2 øverstbefalende kom til at bo i stuehuset, fik de almindelige soldater de to værelser, der lå i den længe, hvor der var svinesti. De sov på halm. I et hjørne var der en kakkelovn, som de fyrede i, – heldigvis var de så forsigtige, at de ikke stak ild i halmen. De 10 soldater var vældig flinke, og de blev ofte om aftenen budt på kaffe. De var ulykkelige over at være deltagere i krigen, – det brød de sig ikke om. Flere af dem havde familie og børn derhjemme, – som de kom til at savne frygteligt og fik hjemve, når de så Inga og Johannes søn Børge lege på gårdspladsen! På værelserne hang der billeder af deres egne børn og familier.

Inga fortæller
De 2 øverstbefalende var noget mere fine på den, de vandrede gennem huset med støvler på.

I et indlæg i Højby Nyt 2010 Nr. 3 skriver Paul Georg Pedersen – Hændelser i Højby under krigen 1940-45 – følgende:

Vi springer nu frem til 18. marts 1941, hvor Højby igen bliver besat, men denne gang af tyskere. Et batteri svært feltartilleri, bestående af 175 mand og ca. 100 heste, skulle fra den ene dag til den anden indkvarteres i Forsamlingshuset og rundt om på gårdene. Men efter 14 dage, omkring 1. april, afgik hele styrken efter sigende til Balkan.

Den 17.4.1945 var Inga og Johannes mor ned i haven, da der pludselig kom nogle bombefly. De fløj meget lavt. Nabokonen kom og og sagde ”Kom ind til mig” – de havde jo en kælder. De kunne høre, at der var noget i gære. Johannes og hans far var ude på marken. De kunne se, at flyene kredsede hen over Odense. Og så pludselig bombede de Husmandsskolen. Det var Royal Air Force (RAF) fly, og de var på vej for at bombe Husmandsskolen, der var Gestapos hovedkvarter i Odense.
Endvidere husker Inga: ”Men så var der også en mærkelig en, der boede ved os i værelset derovre dengang. Han var jo nazist. Han havde alle de her nazistmærker på, det var vi jo irriterede over. Men så rejste han, fordi vi ikke ville have ham boende.”