Foretagsomhed på den vestlige del af Højbyvej gennem tiden(8)

 

                      I Højbyvej 16  opført 1925, boede gennem mane år Niels Kristian Nielsen og hustru Inger Margrethe. Hans far var murermester Lars Chr. Larsen (se nedenfor) og Niels valgte også en levevej som murermester. Han fik en ret omfattende forretning med større byggerier som skoler og Birkum Ostemejeri samt villaer, huse og reparationer. På et tidspunkt droslede han ned og fik i starten af 1960-erne bygget Højbyvej 14, som de flyttede ind i og solgte så nr. 16.

                      Vi har et stykke bevæget os på den nordlige side af Højbyvej, men springer nu til den sydlige side nemlig Højbyvej 5A,  en gård oprindelig kaldet Lundsgård. Vagn og Ruth Schärfe købte den i 1983 og herfra drev Vagn sin el-installationsforretning indtil Mogens Jensen og Dineke Doppen overtog ejendommen i 2008. De lavede en omfattende ombygning af den ene længe og åbnede i 2009 en butik og cafe kaldet Højbyhus. Herfra sælges økologiske dagligvarer og da der også er indrettet bageri, kan der købes friskbagt brød og kager til at bringe hjem eller nyde i cafeen.

                     

                      Nu rykker vi tilbage til nordsiden af Højbyvej til nr.10. Et bindingsværks med stråtag hvor den samme familie boede i 6 generationer. Fra 1705 til 1854 var der fire husmænd og to af dem ligeledes bødkere, alle fæstere under Hollufgård. I 1854 købte en søn, husmand og tømrer Niels Christensen ejendommen til selveje. Hans søn Lars Christian Nielsen overtog i 1893 og han har nok ikke haft så meget tid til landbrug. Han var murermester og fik efterhånden en meget stor forretning. Højbys anden skole fra 1895, den ligger der endnu, var en af opgaverne. En anden meget stor, var renovering efter en brand på Søby Søgård, på et tidspunkt var der op til 50 mand ansat i virksomheden.

Højbyvej 10, væverens hus ca 1960.

 

                      1903 flyttede Lars Nielsen til nybygget bolig på Nr. Lyndelsevej 8 og Højbyvej 10 blev solgt til væver Hans Anders Anton Andersen. Han arbejdede med væven i huset, vi har beretning fra omkring 1915 om at når hørren var høsten og spundet på Fuglekilde blev den bragt til væveren. Senere hen arbejdede han muligvis i Odense. Hustruen tilbød ”fransk vask og strygning”, i ordenes oprindelige betydning, hvor manchetskjorter og løse flipper blev omhyggeligt strøget og stivet efter vask.

 

                      Så er vi kommet til Højbyvej 6, ”Hjørnet” på hjørnet af Højby Skovvej. En adresse som gamle højbyere forbinder med Jensine Ejersbo Frederiksen. Jensine var dameskrædder og i 1919 startede hun systue sammen med sin søster i lejede lokaler på Nr. Lyndelsevej 9.

Højbyvej 6 ca. 1900.

 

Efter sit giftermål med Kristian F. Kristiansen flyttede de ind i Højbyvej 78 hvor hun startede systue for sig selv, omkring 1933. Kristian døde i en ung alder i 1936 og efter en tid flyttede Jensine hen til sin svigermor på Højbyvej 6. Systuen voksede sig stor med op til 9 syersker. Også mange lærlinge blev uddannet hos hende.

Et par elegante unge kvinder ca 1920. Dameskrædder Jensine t.h.

                                                      

Jensine underviste ligeledes på Teknisk Skole og havde også en del aftenskolehold. Foruden at der gennem tiden er blevet syet og forandret et utal af  kjoler samt  benklæder og skjorter til mænd, var hun også forhandler af Spirella korsetter. Seere af  Matador-serien husker måske Musse Skjold Hansen stolt fremvise sit Spirella korset i et af seriens afsnit. Såvidt vides blev de syet i København, Jensine tog mål og solgte 70 stk. mellem 1934 og1954. Efter datteren Rita blev gift, overlod hun huset til dem og flyttede i 1958 op i lejligheden på førstesalen. Efter den tid ser det ud, som hun holdt op med at have ansatte, men er nok fortsat med at sy selv, indtil det ophørte i 1972, hvor hun begyndte at arbejde med stoftryk, jeg føler mig ikke gammel endnu, så jeg skal have noget at tage mig til, udtalte hun.

Jensine foran Højbyvej 6 ca 1940.

 

                      Jensine deltog i byens sociale liv ved bl.a. at fortælle og læse op i forsamlingshuset, hun var formand for Dannebrogsforeningen fra 1948 til 1952 i et af referaterne derfra står: Bestyrelsen skulle ved forberedelserne til en Dannebrogsfest have klaveret op på en forhøjning til musikerne, hvor de asede og masede, da foreslog en af damerne de skulle hente skomageren til at hjælpe, men Jensine slog hælene i ”Vi er en kvindeforening , og kan klare os selv” Hvilket vi også gjorde, Klaveret kom op. 

                      Jensine døde 1983 i en alder af 89 år.

 

                      Bortset fra nr. 4, Vestergård, har vi på vores tur været gennem hele Højbyvej med afstikkere ad sideveje. Nu stopper vi for denne gang, måske fortsættes der på senere tidspunkt, jeg tror der er nok at fortælle om. Stor tak til mine kolleger på Højby Lokalarkiv for at kunne plukke i deres indsamlede oplysninger.