I år er det 80-året for Danmarks befrielse.
Af de tidligere udgivne artikler her på hjemmesiden kan man fornemme, at man også i Højby mærkede til krigen, men slap heldigvis for alvorlige episoder under besættelsen. Har du oplevelser eller historier fra besættelsen, hører vi gerne fra dig!
Lavrits fra Torsagergård fortæller:
Her i Højby oprettedes under krigen et lokalt vagtværn, eller vagttjeneste, idet 2 mænd fik til opgave at patruljere her i byen hver eneste nat og på den måde overvåge borgernes sikkerhed.
I øvrigt var sabotagen på højeste gear, tyskerne og deres danske hjælpere gjorde sig de største anstrengelser for at få sabotørere og modstandsfolk fanget og uskadeliggjort.
Her i Højby måtte politiassistent Clemens Pedersen i foråret 1944, sammen med flere af sin gruppe, flygte til Sverige, hvor de opholdt sig til efter befrielsen.
Hans lejlighed blev derved ledig og derefter overtaget af politimester Shaldemose, Odense. Ved politiaktionen blev han sammen med andre ført til koncentrationslejren Dachau, hvor han døde allerede i nov. 1944 som følge af den umenneskelige behandling.
Hvorvidt der opholdt sig modstandsfolk eller sabotører her i Højby ved jeg ikke. Der fandt dog enkelte sabotagehandlinger sted, med sprængning af jernbanesporene, men ikke i den udstrækning som andre steder.
4. maj 1945
Lavrits: Endelig kom så meddelelsen fra England den 4. maj om aftenen om Tysklands kapitulation, en aften vi aldrig glemmer.
Næste dag gik flagene til tops allevegne. Den påfølgende søndag var der fest- eller takkegudstjeneste i kirken, ellers var der ikke nogen egentlig festlighed i anledning af freden her i sognet.
Sabotage og modstandskamp i Højby?
Vi har endnu ikke fundet frem til, hvor her i Højby, der har fundet jernbane-sabotage sted. Heller ikke, om der har boet modstandsfolk i Højby.
Men:
Der blev i april 1945 udført jernbanesabotage på Svendborgbanen ved Stenløsevej ikke langt fra Højby, – ved viadukten mellem Hjallese og Fruens Bøge tæt på Dalum papirfabrik. Det var et tog med blandt andet en kølevogn, der blev ramt.
Billeder kan ses på arkiv.dk – https://arkiv.dk/soeg?searchString=Jernbanesabotage&ValgteArkiverIds=234
Sabotagen blev udført af Hans Thyge Jensens modstandsgruppe.
Der var et par nedkastningspladser nær Højby, – f.eks. ved Bramstrup og i Ore ved Årslev.
Ved Bramstrup blev der den 26. april 1945 nedkastet 15 Lion-containere og 2 pakke håndgranater og ammunition. Flyet gik tabt på hjemvejen.
Ved Ore blev der den 30. marts 1945 nedkastet 24 Fox-containere og en pakke med håndgranater. Sendingen bestod af 165 karabiner, 8 maskingeværer, 4 bazookaer, 444 håndgranater, 19 tromlerevolvere, 30 Gammonbomber, 576 dækbomber (Tyre Busters) og 30 kg. sprængstof.
Oplysningerne er fundet på “Historisk Atlas” – https://historiskatlas.dk/@55.2650332,10.2584839,10z?th!modstandskamp
Spændende filmklip vedrørende besættelsen: https://www.danmarkpaafilm.dk/tema/besaettelsen-kort-fortalt
Læs mere her: https://www.dfi.dk/nyheder/fortaellinger-fra-besaettelsestiden-paa-film